Tobakk i film og mote

Etter hvert som flere og flere land har innført reklameforbud, har film- og moteindustrien blitt mer betydningsfulle arenaer for tobakksindustrien.
- Film- og moteindustrien kan ikke beskyldes for å forårsake kreft, men de bør ikke promotere produkter som fører til kreft, mener Verdens helseorganisasjon. I perioden 1. juli 2002 til 13. februar 2003 inneholdt 70 % av alle storfilmer tobakk, ifølge nettsidene til Smoke Free Films.

Oppfordring til filmindustrien

Tabell
Til kamp mot bruk av tobakk i film og på catwalken.

I november i fjor gikk Verdens helseorganisasjon, flere av verdens legeforeninger og Smoke Free Films sammen om en oppfordring til film- og moteindustrien om å sørge for at de er sitt sosiale ansvar bevisst, tatt i betraktning den enorme påvirkningskraften de har. Oppfordringen gikk spesielt til Hollywood og Bollywood, og har vært ledsaget av flere store annonsekampanjer i amerikanske medier. På Smoke Free Films nettsider stemples kjente filmer som enten røykfrie eller som røykefremmende. Gode skussmål går til Matrix Reloaded, som nå herjer norske kinoer. X-Men 2, derimot fremheves som en film som promoterer røyking.

Gerbera er tradisjonen tro i Norge

Verdens røykfrie dag er den 31. mai, men flere steder har man tjuvstartet med markeringen. På vei til jobb i dag har mange nordmenn fått utdelt en gerbera. Det er femte år på rad tusenvis av gerbera deles ut gratis som en oppfordring til røykfrihet. Den fargesterke, struttende gerberaen er valgt som symbol fordi den gir assosiasjoner om liv og friskhet, og minner om at helse og overskudd er gevinsten til dem som klarer å stumpe røyken. I morgen blir det utdeling på kjøpesentre, kinoer og torg. Ifølge Sosial- og helsedirektoratet blir det også markeringer av dagen i flere lokalmiljøer rundt om i landet. Dagen markeres verden over.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media