Stor informasjonskampanje om SARS

- Turistsesongen står for døra, og vi ønsker at befolkningen skal være så informert og oppdatert om SARS-situasjonen som mulig, sier Hanne Eriksen i avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Informasjonsmateriell blir å finne på flyplasser, båthavner, togstasjoner og andre steder der folk ferdes til og fra Norge.

Folkehelseinstituttet fraråder etter anbefaling fra Verdens helseorganisasjon for tiden nordmenn å reise til Kina, (inklusive Hong Kong), bortsett fra Taiwan.
- Hvis nordmenn likevel har oppholdt seg i Kina og kommer hjem til Norge, er det ikke snakk om noen karantene eller restriksjoner mot å gå på arbeid. Så lenge en person er frisk, er det bare å fortsette dagliglivet som vanlig, sier Eriksen.

Det er heller ingen andre land i Europa som praktiserer karantene for personer som har vært på reise i SARS-infiserte områder.

- Men vi er veldig opptatt av at personer som har oppholdt seg i SARS-områder kjenner symptomene på sykdommen og har en lav terskel for å ringe sin fastlege hvis de utvikler feber eller luftveissykdommer, sier Eriksen.

Behov for informasjon

Siden det første utbruddet av sykdommen har det vært over 70 000 besøkende på Folkehelseinstituttets SARS-sider på Internett. På det meste har de ansatte dessuten svart på opptil 200 telefonhenvendelser og 20-30 e-post med spørsmål hver dag. I ukene etter de første utbruddene dreide de fleste spørsmålene seg om hvor man kunne og ikke kunne reise. Kunne man for eksempel reise med danskebåten uten å risikere smitte? Nå merker Folkehelseinstituttet en utvikling i spørsmålene.
- Folk har etter hvert fått et avbalansert forhold til det å reise. Nå er folk mer opptatt av hvordan man kan forhindre smitte i Norge, sier Hanne Eriksen til NTB.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media