Viktige celleprøver ødelagt på grunn av strømbrudd

Da nødstrømmen i Bygg for biologiske basalfag ved Universitetet i Bergen ble testet av Statsbygg, koblet aggregater i kjøle- og fryserom seg ut ved Institutt for anatomi og cellebiologi. Uhellet ble ikke oppdaget før morgenen etter da ansatte kom på jobb. Da var temperaturen i fryserommene steget til ca. 13 grader. I kjølerommene hadde den steget fra minus 20 til pluss 20 grader i løpet av natten, melder På Høyden – nettavisen ved Universitetet i Bergen.

Ettersom kjøle- og fryserommene har vært uten kjøling i så lang tid, er det meste av løsninger, kit, preparater, organer og celleprøver ødelagt, sier instituttstyrer Jaakko Saraste til På Høyden. Det var før påske den alvorlige strømglippen skjedde. Instituttet arbeider nå med å kartlegge omfanget av skadene. Verdien anslås å være på oppunder to millioner kroner, men instituttledelsen understreker at dette er en foreløpig beregning.

Strømtapet gikk verst utover arbeidet til den cellebiologiske forskningsgruppen, ledet av professor Stein Ove Døskeland. Forskningsmiljøet har mottatt prestisjetunge priser for sine bidrag til kreftforskningen. Døskeland og hans kolleger ved de prekliniske institutter har holdt på med grunnforskning på cellers signalomforming i over tjue år. Nå kan flere måneders arbeid ha gått tapt.

Institutt for anatomi og cellebiologi har tidligere påpekt nødvendigheten av å ha gode alarmrutiner på kjøle- og fryserom, men Statsbygg hadde ikke fått dette på plass da instituttet flyttet inn i nytt bygg for ca. tre uker siden. Dette gjorde at forskerne var skeptiske til å flytte det sårbare materialet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media