SARS-test under utprøving

Det melder Nasjonalt folkehelseinstitutt i siste oppdatering om SARS (severe acute respiratory syndrome). For en knapp uke siden trodde forskerne at sykdommen var forårsaket av et virus fra paramyxovirusfamilien, slik også Tidsskriftets nettsider meldte.

Coronavirus
24. mars annonserte forskere ved USAs smitteverninstitutt at de mente et nytt virus i coronavirusfamilien kunne være årsaken til SARS. 27.mars bekreftet forskere ved to universiteter i Hong Kong at de fant det samme coronaviruset i mange av pasientprøvene. 29. mars var forskere ved USAs smitteverninstitutt stadig sikrere på at det er et nytt coronavirus som er årsak til SARS. Laboratorier i sju andre land har også funnet et slikt virus hos pasienter. Forskerne i USA har utviklet en test og to antistofftester som de om kort tid vil gjøre tilgjengelig for helsetjenesten, melder Folkehelseinstituttet.

Test under utprøving i Hong Kong
Forskere i Hong Kong prøver nå ut testen basert på prinsippet polymerasekjedereaksjonen (PCR). Den påviser virusets arvestoff. Foreløpige resultater tyder på at testen kan vise hvem som er smittet allerede få dager etter infeksjonen. I tillegg prøves det ut en test for antistoffer mot viruset, basert på prinsippet immunfluorescens (IFA). Antistoff mot viruset kan påvises når det har gått omtrent tre uker etter smitten.

Så snart testene er ferdig til bruk, vil Verdens helseorganisasjon (WHO) sørge for at de blir tilgjengelige for alle land.

29. mars var det oppdaget 1 550 tilfeller av sykdommen i til sammen 13 land. 54 er døde sykdommen, melder WHO.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media