Lite søvn gjør like sløv som søvnløs

Det har forskere ved University of Pennsylvania School of Medicine i Philadelphia, USA, kommet frem til i en studie som sammenlikner yteevne hos personer som har sovet få timer per natt i to uker og personer overhodet ikke fikk søvn på tre døgn.

- Studien tilbakeviser den alminnelige oppfattelsen av at kroppen kan venne seg til lite søvn uten at det får konsekvenser for yteevnen, mener hovedforfatter Hans P.A. Van Dongen.

Studien er publisert i siste nummer av tidsskriftet Sleep.

Tiltak for ansatte i turnus

De 48 personene som deltok i studien, ble delt i fire grupper som sov i henholdsvis 4, 6 eller 8 timer per natt i to uker, eller ikke hadde blund på øynene på tre netter. De fikk ikke bruke koffein eller andre kjemiske stimuli. Hver dag gjennomførte de fysiske og psykiske tester, og evaluerte egen følelse av tretthet.

Studien viste at de som sov mindre enn 8 timer, reagerte saktere, hadde mindre evne til å tenke klart og til å gjennomføre enkle hukommelsestester. Enkelte oppgaver gjennomførte de like dårlig som de som hadde en eller to søvnløse netter bak seg.
Til tross for at testene viste like dårlig yteevne, følte de som hadde sovet noen timer seg mindre trette.

- Studien bør få konsekvenser for yrkesgrupper som ikke bør berøves søvnen, mener Van Dongen. Han anbefaler at blant annet leger i turnus og militært personell får kortere arbeidsøkter, mulighet til å ta seg en lur på strategiske tidspunkt, eller får benytte koffein eller andre kjemiske stimuli for å opprettholde beredskapen.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media