Drikk tran – dropp fiskeleverposteien

Det er nye risikovurderinger som er bakgrunnen for at Statens næringsmiddeltilsyn kommer med nye kostholdsråd for fiskelever. Også ammende bør unngå fiskelever eller pålegg laget av fiskelever, mens andre bør begrense inntaket. Tidligere gjaldt rådet kun gravide.

Kreftfremkallende

Fiskelever inneholder høye nivåer av miljøgiftene dioksin og PCB. Stoffene har ingen umiddelbar effekt på helsen, men over tid kan et høyt inntak gi helseskader, som endringer i immunforsvar, forplantningsevne og hormonbalanse. Stoffene kan også være kreftfremkallende. Fostre og spedbarn er mest følsomme for miljøgiftene.

Styr unna posteier

Påleggstypene Svolværpostei og Lofotpostei inneholder ca. 50 % torskelever. Spiser man fire-fem brødskiver med slikt pålegg ukentlig, kan konsentrasjonen av dioksin og PCB i kroppen bli tredoblet i forhold til gjennomsnittlig kroppskonsentrasjon, viser målinger som Næringsmiddeltilsynet har gjort. Andre beregninger viser at fire-fem årlige fiskemåltider med lever på sikt vil øke kroppskonsentrasjonen av dioksin og PCB med 35 % i forhold til gjennomsnittlig kroppskonsentrasjon.

Tran er greit

Tran er renset for dioksiner og PCB, og blir fortsatt anbefalt fra fire ukers alder.

- Kostholdsråd fra Statens næringsmiddeltilsyn

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media