Ny teknologi i Buskerud-ambulanser kan redde flere liv

Innføringen av den nye kommunikasjonsløsningen for Buskerud-ambulansene har en kostnad på 2,3 millioner kroner.

Reduserer muligheten for feil
Pasientdata som ambulansepersonellet kan ha behov for overføres rett til tekstmottakeren i bilen, og på kartskjermen får de raskt en nøyaktig beskrivelse av hvor pasienten befinner seg.
- På den måten sparer vi tid, og i akuttilfeller kan vi redde flere liv, sier Rognås til Helse Sørs Internett-sider.

Toveis datakommunikasjon med alle ambulansene skal redusere muligheten for feil navigasjon og misforståelser i informasjonsutveksling mellom sentralen og ambulansepersonellet. Ambulansene har detaljerte, digitaliserte kart i bilen, og satellittinformasjon gir grunnlag for nøyaktig visning av bilens posisjon i kartet. Markering av ulykkessted skal kvalitetssikres ved den akuttmedisinske kommunikasjonssentralen og sendes til ambulansen.
- Kartsystemer og databaser ved sentralen og i ambulansene kommuniserer med hverandre over krypterte forbindelser, sier systemansvarlig Egil Jansen.

I dag er det vanlig at kommunikasjonen foregår ved hjelp av mobiltelefon, personsøker og radiosamband.

Oversikt over ambulansenes posisjon
Den nye kommunikasjonsteknologien gjør at operatørene ved den akuttmedisinske kommunikasjonssentralen har oversikt over hvor alle ambulansene befinner seg til enhver tid.
- I samme stund som innringeren til 113 blir lokalisert, formidles oppdraget til nærmeste ambulanse. En ambulanse på vei til eller fra et oppdrag kan raskt omdirigeres og settes inn der det haster mest. Med en slik flåtestyring får vi en rasjonell og bedre utnyttelse av ambulansene, mener Kåre Rognås.

Sikrer også personellet
Det nye verktøyet er også med på å gi de ansatte i ambulansetjenesten en sikrere tjeneste.
- Ambulansepersonellet møter i mange farlige situasjoner, og alle bærer en personalalarm. Den nye teknologien gjør at vi raskt kan finne frem til hvor ambulansen befinner seg, og kan tilkalle assistanse om nødvendig, sier ambulansesjef Vidar Flaglien.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media