Annonse
Annonse

Gi barna helmelk!

Anna Haug, Olav Albert Christophersen (Se alle biografier)

Sosial- og helsedirektoratet publiserte i 2003 Retningslinjer for skolemåltidet, og i høst kom Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen (1). I disse publikasjonene får man vite hvilke typer mat og drikke som skal serveres. Mange av rådene er gode. Vi reagerer imidlertid på den ensidige vektleggingen av magre melkeprodukter: Det anbefales at man kun bruker skummetmelk, ekstra lettmelk eller lettmelk og at barna får plantemargarin eller lettmargarin fremfor smør og smørblandede margarintyper.

Forskningsresultater viser at det ikke er forbundet med helserisiko å bruke melkefett i kostholdet – snarere tvert imot (2 – 4). Det er vist sammenheng mellom inntak av melkefett og en slankere kropp (2). Slike studier bør gi grunnlag for en nyansering av norske helsemyndigheters anbefalinger gjennom flere tiår om å redusere inntaket av melkefett. Melkefett inneholder mange viktige komponenter med nyttige funksjoner i kroppen som kan bidra til mindre kreft og betennelser (5). Blant annet kan konjugert linolsyre, som finnes i melkefett, øke innholdet av glutation i cellene i dyremodeller (6), noe som kan tenkes å være gunstig for bl.a. immunforsvaret. Helmelk vil dessuten bli værende i magesekken lenger enn mager melk og derfor antakelig gi økt metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukkernivå (5).

En kvart liter helmelk vil være et ypperlig tilskudd til barnas måltider. Helmelk gir en god balanse mellom fett, protein og karbohydrater og sørger for tilskudd av protein av beste kvalitet og en mengde vitaminer, mineraler og biologisk aktive komponenter. Helmelk gir mettet fett, som er stabilt i kroppen og gir liten forekomst av frie radikaler og mutagene sekundære lipidperoksideringsprodukter. Helmelk smaker godt, slik at barna kanskje ikke får samme behov for eller ønske om søtsmak på melken eller lyst på sukkerrike mineralvannsprodukter og saft istedenfor. Helmelk inneholder også oljesyre, som bidrar til oksidasjonsstabile blodlipider (5).

Det må informeres om de positive sidene ved melkefett. Helmelk må tilbys barn i skoler og barnehager.

1

Retningslinjer for skolemåltidet. Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Sosial og helsedirektoratet 29.11.2007. www.shdir.no (5.12.2007).

2

Smedman AE, Gustafsson IB, Berglund LG et al. Pentadecanoic acid in serum as a marker for intake of milk fat: relations between intake of milk fat and metabolic risk factors. Am J Clin Nutr 1999; 69: 22 – 93.

3

Warensjö E, Jansson JH, Berglund L et al. Estimated intake of milk fat is negatively associated with cardiovascular risk factors and does not increase the risk of a first acute myocardial infarction. A prospective case-control study. Br J Nutr 2004; 91: 635 – 42.

4

Biong AS. Dairy products and myocardial infarction. Doktoravhandling. Oslo: Universitetet i Oslo, 2007.

5

Haug A, Høstmark AT, Harstad OM. Bovine milk in human nutrition – a review. Lipids Health Dis 2007; 25: 6 – 25.

6

Bergamo P, Luongo D, Maurano F et al. Conjugated linoleic acid enhances glutathione synthesis and attenuates pathological signs in MRL/MpJ-Fas(lpr) mice. J Lipid Res 2006; 47: 2382 – 91.

Kommentarer

(0)

Siste artikler

Annonse
Annonse